Δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2025
Παρά τις ελπίδες του Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, η Νορβηγική Επιτροπή για τα Νόμπελ απένειμε το ιστορικό βραβείο στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
Η María Corina Machado είναι εξέχουσα φιγούρα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, γνωστή για τη δράση της υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η 56χρονη πολιτικός βραβεύεται, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «για τον ακούραστο αγώνα της υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας και για τις προσπάθειές της να πετύχει μια δίκαιη και ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία».
Το 2024 τιμήθηκε με το Βραβείο Ivan Allen Jr. για το Θάρρος στην Κοινωνία (Social Courage Prize) ως αναγνώριση της στάσης της εν μέσω διώξεων.
Επίσης, έχει αναγνωρισθεί από τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τον Εdmundo González με το Βραβείο Ζαχάροφ 2024, για τη συμβολή τους στον αντίλογο ενάντια στο καθεστώς της Βενεζουέλας.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι η Ματσάδο αποτελεί «μία από τις πιο εξαιρετικές μορφές θάρρους στη Λατινική Αμερική των τελευταίων ετών», χαρακτηρίζοντάς την «γυναίκα που κρατά αναμμένη τη φλόγα της δημοκρατίας μέσα σε ένα αυξανόμενο σκοτάδι».
Στην τελετή απονομής, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιόργκεν Βάτνε Φρίντνες, δήλωσε ότι η τιμηθείσα υπήρξε «μια ενοποιητική φιγούρα σε μια χώρα διχασμένη από δεκαετίες πολιτικής βίας», υπογραμμίζοντας πως «το βραβείο αυτό τιμά όλους όσοι υπερασπίζονται τη λαϊκή βούληση, ακόμη κι όταν διαφωνούν».
«Αυτό είναι η καρδιά της δημοκρατίας: η κοινή μας βούληση να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, ακόμη κι όταν διαφωνούμε», ανέφερε ο Φρίντνες. «Σε μια εποχή που η δημοκρατία απειλείται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπιζόμαστε αυτό το κοινό έδαφος».
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, πρώην βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Vente Venezuela, έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε συνεχή πολιτική δίωξη από το καθεστώς Μαδούρο. Το 2023 είχε κερδίσει με τεράστια διαφορά τις εσωκομματικές εκλογές της αντιπολίτευσης, αλλά αποκλείστηκε από τις προεδρικές κάλπες με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Η ίδια δήλωσε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter): «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους τους Βενεζουελάνους που δεν έπαψαν να ελπίζουν, να παλεύουν και να ονειρεύονται μια ελεύθερη πατρίδα».
Σύμφωνα με την παράδοση, η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Όσλο, παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας και των μελών της Επιτροπής.
Σχετικά


Πότε αρχίζουν οι συμμετοχές για τη μεγάλη παρέλαση του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
Μόλις ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Όλα όσα μας επιφυλάσσει ο φετινός χειμώνας (βίντεο)
Όσα είπε ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Φίλιππος Τύμβιος για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την Κύπρο

Το βιβλίο του Βαρνάβα Πλέιμπελ «Cyprus Property Law and Related Matters», κυκλοφορεί ανάμεσά μας
Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πρακτικά εγχειρίδια για το κυπριακό δίκαιο ακινήτων, που αξίζει να βάλεις στη βιβλιοθήκη σου

Οι 10 καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Αγορές στην Ευρώπη για φέτος
Αγορές που συνδυάζουν παραδοσιακή γοητεία, μοναδική και γιορτινή ατμόσφαιρα και αξέχαστες εμπειρίες

Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Αναλυτικά η πρόγνωση - Πού αναμένονται βροχές


Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο
Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»

Οι τάσεις στο ταξίδι για το 2026
Οι ταξιδιώτες στρέφονται σε εμπειρίες που καθοδηγούνται από το συναίσθημα και όχι την ποσότητα

The World's 50 Best Bars: Τρία ελληνικά μπαρ στα καλύτερα του κόσμου
Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει 4 από τα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου

Conde Nast Traveller: Η Κύπρος ανάμεσα στα κορυφαία νησιά της Ευρώπης για το 2025
Ελληνικό νησί βρέθηκε στην κορυφή της λίστας

Χρυσόστομος Πασιαρδής: «Το Nicosia Book Fest ξεκίνησε ως ένα πείραμα και έγινε θεσμός»
Ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του φεστιβάλ μιλά για το όραμα, τη διαδρομή και το μέλλον της μεγαλύτερης γιορτής του βιβλίου στην Κύπρο